dimarts, 30 de setembre del 2008

pregunta 10

Quines primeres impressions reps en realitzar aquesta primera activitat?

L’activitat en sí m’ha semblat molt significativa ja que suposo que si em miro les meves respostes quan acabi el semestre serà interessant veure com han variat.
Com sempre, els aspectes tècnics em “deprimeixen” bastant, no sé fer “índex automàtics”, en vaig fer un fa 4 cursos en l’assignatura “Multimèdia i comunicació” i no ho he tornat a fer servir, a la feina ho he provat però el no recordar-ho em feia perdre massa temps...
L’elaboració de l’índex m’ha suposat un esforç important, i tot i així, és evident que no me n’he sortit.
La idea de l’espai al fòrum per comentar aquest aspectes és bona i els companys molt amables.

dijous, 25 de setembre del 2008

preguntes breus

¿Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta.

El progrés econòmic i social es veu determinat totalment pels avenços en els aspectes tecnològics i científics, de la mateixa manera com els avenços en els aspectes tecnològics i científics condicionen un progrés econòmic i social.
Són aspectes que estan relacionats de forma que uns condicionen i supediten els altres. El progrés econòmic i social afavoreix que es puguin dedicar recursos per a inversió en ciència i tecnologia; els avenços en ciència i tecnologia afavoreixen progrés econòmic i social.
No obstant, aquesta relació que hauria de ser simètrica no ho és sempre i varia segons els països. Els recursos econòmics destinats a investigacions científiques poden tenir com a objectiu un major poder polític (ex: investigacions armamentístiques), prestigi (les societats més avançades són les que més investiguen), benestar per a la humanitat (ex: investigacions mèdiques)... De vegades, països amb índex importants d’inversions en investigacions científiques com l’armament, com seria el cas de l’Índia, no reflecteixen de forma simètrica importants progressos a nivell social. Un altre exemple serien els casos d’Irlanda i Espanya en relació amb els fons de cohesió europeus: mentre Irlanda els ha invertit fonamentalment en I+D, Espanya els ha dedicat a construir infraestructures. Tots dos països han crescut molt en temps de bonança econòmica, però en aquests moments de crisi, sembla que Irlanda està millor posicionada que Espanya per superar-la.

¿Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses?

Com indico a la pregunta anterior, la fonamentació científica de les diferents tecnologies no és en absolut garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies; fins i tot tecnologies pensades amb uns objectius poden acabar sent utilitzades amb d’altres. En aquest sentit es podrien prendre com a referència les investigacions de medicaments per unes determinades malalties i no d’unes altres per part d’empreses i de països, o els nombrosos avenços de la tecnologia militar que han tingut després aplicacions civils: els satèl·lits de comunicació, l’energia nuclear, o la mateixa Internet. També seria un exemple les curses tecnològiques durant la guerra freda entre els dos blocs, en la investigació espacial, etc.

Expressa el teu grau d’acord: Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment.

Estaria d’acord en Tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de les activitats d’ensenyament-aprenentatge que ho requereixin és un requisit indispensable actualment.
En tot cas, considero que les TIC són un mitjà essencial per a aquest procés, però que no ha d’esdevenir una finalitat.

¿Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys?

Les causes dels canvis a quin nivell?. Les TIC estan afavorint la comunicació i l’arribada de la informació de forma ràpida a nivell “global”. L’arribada de la informació, però, no garanteix en absolut canvis significatius. Podem dir que tots tenim la informació a l’abast, la podem conèixer, podem opinar...
No obstant, l’allau d’informació també és difícil de gestionar, i aquells que no siguin crítics amb les noves tecnologies poden trobar-se indefensos. Tenir accés a la informació no és sinònim ni d’investigació, ni d’avenç tecnològic, ni d’avenç social.
En qualsevol cas, l’anomenada en castellà “brecha digital” sembla que serà determinant a l’hora de marcar diferències entre països i també entre classes socio-econòmiques, el que reflecteix la seva força com a agent transformador.

Defineix en una frase i digues quin és l’objecte d’estudi, en una segona frase, de la Tecnologia Educativa

Definició: Recursos tecnològics diversos al servei de l’educació.
Objecte d’estudi: El coneixement d’aquests recursos a nivell teòric i pràctic.

Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement

Exemple de transmissió de coneixement: la que es pot adquirir a través de a lectura d’un document específic.

Exemple de construcció del coneixement: les relacions que podem establir entre la informació llegida i aspectes que ja tenim en el nostre coneixement o que adquirirem posteriorment, en un bucle creixent d’elaboració.

Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea".

Estic molt d’acord amb l’afirmació. Com indicava en una pregunta anterior el fet de tenir accés a una informació pot tenir una significació molt diferent en funció del context on ens situem.

Per exemple, la lectura dels resultats de l’informe PISA és accessible a tothom. Però la informació que allà s’hi recull, les actuacions i la implicació que se’n desprenguin seran interpretades de forma diferent si qui llegeix l’informe és el Conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Ministra d’Educació i Cultura, un periodista, un mestre, una mare o un pare, un alumne ...


Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord)

TE2) L’objecte fonamental de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents: ___8___
TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement : ____10____
CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors: ___7___
DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social: __10______
CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge: __5___
DT2) La tecnologia és força neutral en relació a prejudicis, valors i actituds: _2____
DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal: __10___
TE1) La Tecnologia Educativa ha d’assegurar un bon domini de les TIC: ___10____
DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim: ___8___
TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes: ____10____