Treballar amb el Cmap m’ha fet veure que les relacions entre els conceptes es poden plasmar gràficament més enllà de la representació lineal que té un text o la que podem reflectir en forma d’esquema.
Per poder fer un mapa conceptual cal tenir força clares les idees que es volen representar per poder-les expressar en frases i establir connexions relacionals amb altres temes. D’aquesta forma, la reflexió, l’anàlisi, la comprensió al voltant dels continguts és totalment necessària, cosa que no té per què passar en expressar les idees en un text escrit on la linealitat de l’escriptura “obliga” a presentar-les una darrera de l’altra sense que l’ordre de l’expressió reculli les relacions entre elles. Es pot dir que per mitjà del mapa conceptual el procés de comprensió adquireix una significació funcional ja que facilita el record dels conceptes.
El Cmap que he representat m’ha permès recollir els conceptes que s’expliquen en Domènech i Tirado, anar més enllà amb les informacions del Mòdul, i finalment recollir-les i reelaborar-les des del meu propi punt de vista.
Partint inicialment de la relació que s’estableix entre ciència, tecnologia i societat, i quina d’elles seria precursora de les altres, podem establir la conclusió de que és la “necessitat” de trobar solució tecnològica a un problema, basant-se en un principis científics, la que pot acabar generant una teoria científica, en un context històric (social, econòmic, polític ) determinat. La relació entre els 3 conceptes és, doncs, d’interacció, tal com es mostra a la part dreta del mapa conceptual, que reflecteix els plantejaments clàssics.
En canvi, les noves tendències en la interpretació de la relació de les TIC amb ciència, tecnologia i societat ens porta a la incorporació de l’anàlisi de nous elements: la psicologia, els processos d’ensenyament – aprenentatge, les teories de la comunicació i les tecnologies de la informació.
En aquest sentit, la psicologia juga un paper doble:
- disposa, com a ciència, d’elements per analitzar les relacions entre ciència, tecnologia i societat, que són les lleis científiques que regeixen el comportament.
- disposa d’elements d’anàlisi específics dels processos d’ensenyament-aprenentatge que tenen una alta utilitat pel que fa a l’aplicació de les TIC com a Tecnologia educativa.
Aquest exercici m’ha fet veure que difícilment es poden representar tots els concepte i totes les relacions que s’estableixen entre ells sense que aquesta representació sigui el resultat d’una anàlisi dels conceptes. El mapa el comencem amb les idees que apareixen en primer lloc, però en l’estructura final la seva jerarquia estarà dins d’aquesta “xarxa” de representacions i relacions, diferenciant entre es idees més importants i les secundàries que no hauran aparegut en aquest ordre en els textos.
Podem dir que en la tasca de transmissió de coneixement el Cmap és una eina facilitadora, ja que mostra els conceptes globalment, l’objectiu el considerarem del tot assolit quan el qui n’és destinatari sigui capaç de, tan sols amb un cop d’ull, copsar-ne la relació entre els conceptes que hi apareixen.
diumenge, 19 d’octubre del 2008
Subscriure's a:
Missatges (Atom)